Nieuws
Herfst: Ga scherp op weg
De helft van alle bestuurders zit wel eens vermoeid achter het stuur, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). En dan wordt dus bedoeld: vermoeid tot het punt waarop je bijna in slaap valt. Vooral ’s ochtends vroeg en in de middag ligt vermoeidheid op de loer. Logischerwijs heb je dan een grotere kans op ongelukken. Zo neemt je alertheid af om te reageren, bijvoorbeeld op afremmende auto’s die voor je rijden. Daarnaast wordt de motivatie om veilig te rijden minder. Je rijdt eerder te hard en de discipline om voor rood licht te stoppen wordt juist minder.
Korte ritten
Slaap overvalt mensen beslist niet alleen bij lange ritten. Integendeel, zo weet de SWOV. Zo is de kans op een ongeluk maar liefst vier keer zo groot als een bestuurder moe is, ook bij kortere ritten. En in bijna 15 procent van alle ongevallen speelt vermoeidheid een rol. Dat komt neer op zo’n 700 tot 1.000 ernstige ongevallen per jaar. Harde muziek en caffeïnehoudende dranken als koffie en energiedrank kunnen helpen om de symptomen van vermoeidheid even uit te stellen.
Powernap
Vermoeidheid is de oorzaak van één op de vijf ernstige auto-ongelukken. Deskundig onderzoek in verschillende landen heeft aangetoond dat twintig minuten slaap tijdens een pauze in de autorit het beste wapen is tegen oververmoeidheid. Langer slapen heeft geen zin, de slaap van de bestuurder is dan zo diep dat hij niet gemakkelijk meer uit de diepe roes kan komen en juist meer versuft achter het stuur zit. Tijdens een zogenaamde powernap van twintig minuten bouw je de meeste krachten op. Slaap je minder dan een kwartier dan werkt de slaap niet. Slaap je meer dan een half uur, dan neemt de vermoeidheid alleen maar verder toe.
Tips om scherp op weg te gaan
- Bij vermoeidheid wordt het zicht slechter. In het donker wordt dit nog eens versterkt.
- Zorg voor een zonnebril in de auto. Laagstaande zon kan het zicht hinderen.
- Slaap minimaal zes uur, zeker als je ver moet rijden.
- Zet de verwarming niet te hoog. Warmte en roken maken je slaperig.
- Kijk je auto na. Ruitenwissers, banden, airco (voor ontwaseming), een goede staat van onderhoud is echt van belang.
En bij langere ritten:
- Wissel, als dat kan, van bestuurder.
- Twee uur rijden, kwartiertje rust.
- Doe een powernap als het echt te zwaar wordt.